Sanatate
Posted in

Un remediu pentru alergii mai puțin cunoscut: uleiul esențial de Eucalipt

Posted in

Deși are o mulțime de proprietăți benefice, până acum, uleiul esențial de Eucalipt s-a aflat oarecum într-un con de umbră și este mai puțin cunoscut. Articolul prezintă informațiile esențiale despre acest minunat dar al naturii, dar și aspectele științifice pe care se bazează recomandarea noastră.

Dacă te afectează alergiile și cauți soluția, citește în continuare articolul. Remediul de care ai nevoie pentru alergii și nu numai s-ar putea afla chiar aici.

Ce este uleiul esențial de Eucalipt și cum se produce?

Eucaliptul este un arbore specific Australiei, dar în prezent se cultivă în multe zone cu climă tropicală și subtropicală. Uleiul esențial de Eucalipt se extrage din frunzele arborelui și este considerat unul din cele mai bune medicamente cunoscute pentru afecțiunile respiratorii.

Uleiul esențial de Eucalipt în afecțiunile respiratorii

 Uleiul esențial de Eucalipt are o gamă largă de beneficii, fiind folosit inclusiv ca antiseptic, antiinflamator și decongestionant. De asemenea, poate fi util în tratarea afecțiunilor respiratorii, cum ar fi bronșita, astmul și sinuzita. Aproape jumătate din remediile pentru afecțiuni respiratorii conțin uleiul esențial de Eucalipt. De ce? Are multiple acțiuni benefice asupra aparatului respirator, precum:

  • calmează spasmele
  • eliberează excesul de secreții
  • reduce inflamația
  • stimulează centrul respirator din creier
  • acțiune antiseptică semnificativă

Ce face ca acest ulei să fie atât de puternic?

Uleiul esențial de Eucalipt este considerat eficient datorită compusului principal, denumit 1,8-cineol. Cercetătorii consideră că simțul mirosului e activat să lucreze împreună cu sistemul nervos pentru a reduce tensiunea arterială. În cadrul unui studiu clinic, pacienții care au trecut printr-o operație de genunchi și au inhalat vapori din ulei de Eucalipt au simțit mai puțină durere, iar tensiunea arterială a fost mai mică.

Eucaliptul este deseori utilizat ca ingredient și în cremele analgezice. În unguente, eucaliptul acționează oferind o senzație de frig sau de căldură care distrage atenția de la durere.

Date științifice despre uleiul esențial de Eucalipt

Uleiul esențial de Eucalipt a fost analizat în cadrul mai multor cercetări științifice, iar acțiunea sa a fost dovedită științific. Oamenii de știință au raportat concluzii precum faptul că uleiul de Eucalipt suprimă producția de chemokine, citokine și mediatori lipidici în bazofile, macrofage alveolare și monocite.

  • Dermatita alergică

Dermatita alergică este considerată cea mai frecventă afecțiune inflamatorie cutanată, arată ca o erupție pe piele, nu este contagioasă, dar produce o mulțime de neplăceri.

Când cercetătorii au verificat dacă uleiul de Eucalipt poate fi utilizat pentru dermatita alergică, concluziile au fost următoarele: “(…) uleiul de eucalipt și componenta sa principală 1,8-cineol au suprimat degranularea mastocitelor și au ameliorat dermatita alergică, susținând potențialul lor ca medicamente brute pentru ameliorarea dermatitei alergice.” (Sursa aici)

  • Alergiile de sezon

Alergiile de sezon afectează aproximativ între 40 și 60 de milioane de oameni în fiecare an. Uleiul esențial de Eucalipt este unul dintre cele mai puternice remedii naturale utilizate pentru ușurarea simptomelor experimentate în timpul sezonului alergiilor.

Pornind de la eficiența observată prin experiență clinică, un grup de cercetători a constatat că: “datele noastre, care demonstrează că extractul de ulei de Eucalipt este capabil să pună în aplicare răspunsul imunitar înnăscut mediat de celule, oferă sprijin științific pentru o utilizare suplimentară a acestui extract de plantă, în afară de cele referitoare la proprietățile sale antiseptice și antiinflamatorii și stimulează investigații suplimentare, utilizând, de asemenea, componente individuale ale acestui ulei esențial.” (sursa aici).

Uleiul de Eucalipt reușește să stimuleze sistemul imunitar natural și are efecte antiinflamatorii dovedite științific.

  • Alte afecțiuni

Uleiul esențial de Eucalipt și compuși ai Eucaliptului au mai fost testați în relație cu alte afecțiuni precum: astm, bronșită acută, cefalee asociată sinuzitei.

Cum alegi uleiul esențial de Eucalipt?

Te poți bucura de toate beneficiile uleiului de Eucalipt numai atunci când alegi un produs de calitate. Un ulei de Eucalipt de calitate înseamnă atât garanția ingredientelor folosite, cât și o metodă certificată de producere a uleiului. Dar cum poți să verifici ambele aspecte?

Din fericire, în Uniunea Europeană există mecanisme de verificare, certificare și atestare a calității ingredientelor. În ceea ce privește metoda de producere, calitate înseamnă păstrarea compoziției naturale a ingredientelor. Sub denumirea de uleiurile volatile integrale se numără uleiurile care păstrează compoziția inițială, fără să fie extrase substanțe prin procedeul numit fracționare și fără să fie adăugați potențiatori de miros sintetici. Uleiurile volatile integrale sunt naturale 100%, fiind considerate cele mai eficiente și sănătoase pentru uz intern sau extern. Toate uleiurile esențiale realizate de brandul românesc Life dețin garanția calității.

Unde găsesc ulei esențial de Eucalipt de cea mai bună calitate?

În prezent, uleiul esențial de Eucalipt marca Life, este produs în România și conține doar ingrediente procesate în Uniunea Europeană. Calitatea ingredientelor este atestată prin studii științifice, în laboratoare de prestigiu.

De asemenea, uleiurile Life sunt avizate de Serviciul Național pentru Plante Medicinale, Aromatice și Produse ale Stupului și sunt printre puținele uleiuri de pe piață care pot fi consumate intern.

Când și cum să folosești uleiul esențial de Eucalipt?

Dacă alergiile de sezon te afectează, atunci uleiul esențial de Eucalipt poate fi soluția nouă pe care merită să o încerci. Alături de efectele benefice imediate pe care le poți experimenta în ceea ce privește alergiile, infecțiile respiratorii și alte afecțiuni, cu ajutorul uleiului esențial de Eucalipt poți să obții relaxare și calmare prin inhalarea vaporilor.

Îți recomandăm uleiului esențial de Eucalipt, ce poate fi vaporizat în aer cu ajutorul unui aromatizator cu ultrasunete pentru uleiuri esențiale, acasă sau la birou. Dispozitivul poate fi folosit pentru orice tip de ulei esențial.

De asemenea, uleiul esențial de Eucalipt se poate utiliza intern, astfel:

  • uleiul se pune într-o linguriță de miere, ulei gras, de suport, sau într-o capsulă vegetală, înainte de a fi înghițit. Niciodată nu se administrează uleiurile volatile ca atare sau amestecate în apă (în care nu se dizolvă). Altfel, pot apărea leziuni şi usturimi ale mucoasei bucale.
  • pentru eficiență sporită, se pot combina 5 picături de ulei esențial de Eucalipt, 2 picături de ulei esențial de salvie, 1 picătură de ulei esențial de mușețel, 3 picături de ulei esențial de lavandă și 5 picături de ulei suport-intern,
  • apoi se pun într-o capsulă vegetală ce se administrează imediat.

Aplicarea uleiurilor esențiale pe piele

Dacă aplici pe piele uleiurile volatile pe suprafețe mari și ai pielea sensibilă, poți folosi un amestec format din: o parte ulei esențial de Eucalipt, o parte ulei esențial de lavandă și două părți de ulei suport-argan.
Pe suprafețe mici, se pot aplica direct pe zona de piele afectată 1-3 picături de ulei esențial integral de Eucalipt.

Testează în prealabil, cu o cantitate mică, dacă ai manifestări alergice (usturime, arsuri, inflamație, respirație îngreunată, mâncărimi) la acest ulei, caz în care nu îl vei folosi.

Descoperă proprietățile uleiului esențial de Eucalipt și nu uita să ne trimiți impresiile tale despre acesta.

Surse:
https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/dermatita-cauze-si-simptome
https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/ss/slideshow-eucalyptus-oil-benefits-and-uses
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7708995/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2374764/
https://draxe.com/essential-oils/eucalyptus-oil-uses-benefits/
https://draxe.com/health/seasonal-allergy-symptoms/

Alătură-te conversației

Coș de cumpărături 0