Sanatate
Posted in

4 moduri în care poți folosi uleiurile esențiale

Uleiurile volatile esentiale
Posted in

Uleiurile esențiale, cunoscute și sub denumirea de uleiuri volatile, sunt lichide hidrofobe concentrate. Acestea  conțin compuși volatili de aromă din plante și stau la baza aromaterapiei.

Scopul în care elaborează plantele aceste uleiuri esențiale este crearea unei bariere împotriva dăunătorilor sau, dimpotrivă, atragerea insectelor care ajută plantele în procesul de polenizare. În funcție de plantă, metodele de preparare și zonele de extracție diferă. Uleiurile se găsesc în diferite părți ale plantei: în flori (levănțică, iasomie, trandafir), în întreaga plantă (eucalipt), în frunze (roiniță), în lemn (santal), în rădăcină (vetiverul), în rășina produsă de arbore (smirna, tămâia), în coaja fructelor (lămâie, portocală, bergamotă).

1. Aromatizările cu uleiuri esențiale

Cea mai simplă metodă este utilizarea lămpilor de aromoterapie. În vasul acestora se pun 30-50 ml. de apă şi zece picături de ulei esențial. Ulterior, vasul se încălzeşte cu o lumânare, producând dispersia rapidă a substanţelor aromate.

2.Inhalațiile cu uleiuri esențiale

Într-o cană cu apă clocotită se pun 3-5 picături de ulei esențial. Apoi se apropie uşor, gradat nările de gura cănii, inspirând lent şi profund vaporii degajaţi. Aplicaţia durează 3-7 minute, după care se va sta într-un loc călduros şi lipsit de curenţi de aer.

3. Aplicarea pe piele a uleiurilor esențiale

Se face după ce am testat cu o cantitate mică de ulei să nu avem reacţii alergice cutanate. Pe suprafeţe mari, se foloseşte uleiul esențial amestecat în proporţia 1:10 cu un ulei gras (de măsline, sâmburi de struguri, argan). Pe suprafeţe mici se pun 1-3 picături şi imediat după aceea se acoperă zona cu o bucăţică de nailon, pentru a preveni evaporarea uleiului esențial.

4. Administrarea internă a uleiurilor esențiale

Înainte de a începe o cură cu un ulei esențial, se pune o singură picătură pe pâine, care va fi ţinută în gură câteva minute: dacă apare o senzaţie de jenă la respiraţie sau de jenă digestivă, înseamnă că există sensibilitate alergică şi ca atare nu va fi utilizat respectivul ulei.

De regulă, se iau, de două ori pe zi, câte 3-5 picături de ulei esențial. Acesta se pune întotdeauna într-o linguriţă de miere, înainte de a fi înghiţit, altfel putând apărea leziuni ale mucoasei bucale şi usturimi.

Niciodată nu se administrează uleiurile esențiale ca atare sau amestecate în apă (în care nu se dizolvă).

Alătură-te conversației

Coș de cumpărături 0