Uleiurile volatile esentiale
Sanatate

4 moduri în care poți folosi uleiurile volatile

Uleiurile volatile, cunoscute și sub denumirea de uleiuri esențiale, sunt lichide hidrofobe concentrate. Acestea  conțin compuși volatili de aromă din plante și stau la baza aromaterapiei.

Scopul în care elaborează plantele aceste uleiuri esențiale este crearea unei bariere împotriva dăunătorilor sau, dimpotrivă, atragerea insectelor care ajută plantele în procesul de polenizare. În funcție de plantă, metodele de preparare și zonele de extracție diferă. Uleiurile se găsesc în diferite părți ale plantei: în flori (levănțică, iasomie, trandafir), în întreaga plantă (eucalipt), în frunze (roiniță), în lemn (santal), în rădăcină (vetiverul), în rășina produsă de arbore (smirna, tămâia), în coaja fructelor (lămâie, portocală, bergamotă).

1. Aromatizările cu uleiuri volatile

Cea mai simplă metodă este utilizarea lămpilor de aromaterapie. În vasul acestora se pun 30-50 ml. de apă şi zece picături de ulei volatil. Ulterior, vasul se încălzeşte cu o lumânare, producând dispersia rapidă a substanţelor aromate.

2.Inhalațiile cu uleiuri volatile

Într-o cană cu apă clocotită se pun 3-5 picături de ulei volatil. Apoi se apropie uşor, gradat nările de gura cănii, inspirând lent şi profund vaporii degajaţi. Aplicaţia durează 3-7 minute, după care se va sta într-un loc călduros şi lipsit de curenţi de aer.

3. Aplicarea pe piele a uleiurilor volatile

Se face după ce am testat cu o cantitate mică de ulei să nu avem reacţii alergice cutanate. Pe suprafeţe mari, se foloseşte uleiul volatil amestecat în proporţia 1:10 cu un ulei gras (de măsline, sâmburi de struguri, argan). Pe suprafeţe mici se pun 1-3 picături şi imediat după aceea se acoperă zona cu o bucăţică de nailon, pentru a preveni evaporarea uleiului volatil.

4. Administrarea internă a uleiurilor volatile

Înainte de a începe o cură cu un ulei volatil, se pune o singură picătură pe pâine, care va fi ţinută în gură câteva minute: dacă apare o senzaţie de jenă la respiraţie sau de jenă digestivă, înseamnă că există sensibilitate alergică şi ca atare nu va fi utilizat respectivul ulei.

De regulă, se iau, de două ori pe zi, câte 3-5 picături de ulei volatil. Acesta se pune întotdeauna într-o linguriţă de miere, înainte de a fi înghiţit, altfel putând apărea leziuni ale mucoasei bucale şi usturimi.

Niciodată nu se administrează uleiurile volatile ca atare sau amestecate în apă (în care nu se dizolvă).

Related Posts

4 thoughts on “4 moduri în care poți folosi uleiurile volatile

 1. Ciortan Anca spune:

  Bună ziua! Am citit articolele de pe blog dar nu am găsit dacă administrarea picăturilor de ulei se face înainte sau după masă. Am înțeles că se administrează de 2 ori pe zi dar în ce moment al zilei?Puteți detalia cum și ce reguli trebuie respectate în timpul unei cure. Vă mulțumesc!

  1. LifeAdmin spune:

   Bună ziua, uleiurile volatile se administrează în orice moment al zilei. Acestea trebuie diluate într-o linguriță de miere. De asemenea, înainte de a începe o cură cu un ulei volatil, trebuie să testați să vedeți dacă sunteți alergică. Se pune o singură picătură pe bucată de pâine, care va fi ţinută în gură câteva minute: dacă apare o senzaţie de jenă la respiraţie sau de jenă digestivă, înseamnă că există sensibilitate alergică şi ca atare acest ulei nu trebuie folosit intern. Multă sănătate!

 2. Oana spune:

  Bună seara. Am o nelămurire. Nu scrie cât poți să faci o cură internă cu un ulei..Oare cum se poate proceda?
  Mulțumesc

  1. LifeAdmin spune:

   Bună ziua! O cură internă cu ulei poate dura între 7-14 zile, urmată de o pauză. Administrarea standard a uleiurilor esențiale, în cazul adulților este de 3-5 picături de ulei volatil, de două ori pe zi. Uleiul esențial pentru uz intern se pune întotdeauna într-o linguriţă de miere sau ulei alimentar și apoi se administrează. Pentru ce afecțiune doriți să urmați cura?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *